Saivo » Specials » Nederlandse hunebedden

Hunebedden in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel

Hunebedden in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel De oudste monumenten van Nederland liggen in Groningen en Drenthe. Deze monumenten zijn de zogeheten hunebedden. Ze werden in de periode 3400-2850 v.Chr. gebouwd door de Westgroep van de Trechterbekercultuur. Ze staan verspreid door de provincies, zowel in bossen, op akkers als in dorpskernen. De meeste hunebedden liggen op de Hondsrug. Aangenomen wordt dat deze megalithische (grote stenen) bouwwerken als grafkelders hebben gediend. Uit archeologische vondsten is gebleken dat de hunebedden ook na de Trechterbekerperiode in gebruik zijn geweest. Nederland telt 54 nog bestaande hunebedden, waarvan er twee in Groningen en 52 in Drenthe liggen.

Hunebedden in Groningen

De hunebedden in Groningen liggen in Noordlaren (G1) en in Delfzijl (G5). Het hunebed in Delfzijl is het enige hunebed waar entree voor betaald moet worden, aangezien het ligt in het Muzeeaquarium Delfzijl. Oorspronkelijk bevond het hunebed zich in Heveskesklooster. Op deze plaats werd een industrieterrein gebouwd, waardoor het hunebed verplaatst moest worden.

Hunebedden in Drenthe

De hunebedden in Drenthe bevinden zich in Anloo, Ballo, Borger, Bronneger, Buinen, Diever, Drouwen, Eext, Emmen, Exloo, Gasteren, Havelte, Loon, Midlaren, Noordlo, Noord-Sleen, Odoorn, Rolde, Schipborg, Schoonoord, Steenbergen, Tynaarlo, Valthe, Westenesch, Westervelde en Zeijen. De nummering van de hunebedden loopt vanaf D1 (de ‘D’ staat voor Drenthe) tot en met D54. Dit is vreemd, omdat er maar 52 hunebedden staan. Het hunebed D33 bij Valthe werd gesloopt nadat de hunebedden een nummer kregen. De stenen van dit hunebed werden verwerkt in een hunebed in Schoonoord. Het hunebed D48 in Emmen is later geschrapt, aangezien het geen hunebed bleek te zijn maar enkel een steen.
De meest noordelijke hunebedden in Drenthe

De meest noordelijke hunebedden in Drenthe

Tijdens de Late Steentijd begroef men de overledenen in op een simpele wijze onder de aarde of in hunebedden. Deze grote stenen monumenten werden gebouwd door de Trechterbekercultuur rond het jaar 300…
Megalieten in Zeijen (D5), Tynaarlo (D6) en Schipborg (D7)

Megalieten in Zeijen (D5), Tynaarlo (D6) en Schipborg (D7)

De Westgroep van de Trechterbekercultuur (3400-2850 v.Chr.) heeft tientallen hunebedden gebouwd in Nederland. De hele gemeenschap werkte samen om de zware zwerfkeien uit Scandinavië op elkaar te stape…
Hunebed D8 (Anloo), D9 (Noordlo) en D10 (Gasteren)

Hunebed D8 (Anloo), D9 (Noordlo) en D10 (Gasteren)

De grote zwerfkeien in Noord-Nederland zijn tijdens de voorlaatste ijstijd naar ons land getransporteerd. De keien werden door de Trechterbekercultuur (3400 - 2850 v.Chr.) beschouwd als bouwmateriaal…
Fietsen langs de hunebedden in de omgeving van Assen

Fietsen langs de hunebedden in de omgeving van Assen

Een paar kilometer buiten het centrum van de Drentse hoofdstad Assen liggen vier hunebedden. Als je wel eens met de trein van Assen naar Groningen bent gereisd, heb je één daarvan waarschijnlijk al ge…
De vijf bijzondere hunebedden in Drouwen en Bronneger

De vijf bijzondere hunebedden in Drouwen en Bronneger

De hunebedden zijn gebouwd door de Trechterbekercultuur omstreeks 3000 v.Chr. Deze cultuur stapelde de zware keien uit de omgeving op elkaar om er een grafmonument van te maken. In Drouwen staat een s…
De hunebedden en unieke steenkisten in Eext

De hunebedden en unieke steenkisten in Eext

Borger mag dan het langste hunebed hebben van Nederland, Eext heeft het meest unieke hunebed van ons land! Het hunebed D13 wijkt af, omdat het niet de doorsnee vorm heeft die de andere hunebedden hebb…
Ook Friesland, Groningen en Overijssel hadden hunebedden

Ook Friesland, Groningen en Overijssel hadden hunebedden

Niet iedereen weet dat de hunebedden ook buiten Drenthe werden gebouwd. Maar liefst acht extra grafmonumenten telde ons land op een punt in de geschiedenis. Het hunebed in Friesland werd pas gesloopt…
Gepubliceerd door Saivo op 26-10-2015, laatst gewijzigd op 02-07-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gouwenaar, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Ginkel, E, van / Jager, S / van der Sanden, W (1999) Hunebedden in Nederland: monumenten van een Steentijdcultuur. Abcoude: Uitgeverij uniepers, ISBN: 906825202X