Saivo » Specials » Wereldwonderen

Zeven wereldwonderen

Zeven wereldwonderen De mooiste en meest fascinerende bouwwerken in de wereld werden in het begin van de jaartelling op een lijst gezet. De lijst kreeg een maximumaantal van zeven, omdat het getal zeven een magische en heilige betekenis had. De wereld was immers geschapen in zeven dagen en in de tijd van de klassieke oudheid waren er zeven planeten bekend. De reeks met wereldwonderen stopte dus bij het aantal zeven. Niet iedereen weet dat er maar liefst twee lijsten bestaan met zeven wereldwonderen: De oorspronkelijke lijst 'de zeven wereldwonderen van de antieke wereld’ en de nieuwe lijst 'de zeven klassieke wereldwonderen’.

De zeven wereldwonderen van de antieke wereld

De zeven wereldwonderen van de antieke wereld is een lijst waarop verschillende unieke en imposante bouwwerken staan uit de eerste en tweede eeuw voor Christus. De lijst is een compilatie van verschillende lijsten die werden opgesteld door reizigers. De Kolossus van Rhodos was het enige bouwwerk waarover men unaniem was. Alle bouwwerken bevinden zich in de landen rondom de oostelijke Middellandse Zee, met uitzondering van de hangende tuinen van Babylon in Babylon (Irak). De andere wereldwonderen van de antieke wereld zijn: de piramide van Cheops, de tempel van Artemis in Efeze, het beeld van Zeus in Olympia, het mausoleum van Halicarnassus en de vuurtoren van Alexandrië.

De zeven nieuwe wereldwonderen

Van de oude lijst is alleen de piramide van Cheops is nog overgebleven. Om die reden werd er tussen augustus 2006 tot juli 2007 een nieuwe lijst opgesteld. Een groep deskundigen heeft 77 bouwwerken geselecteerd waaruit mensen over de hele wereld op konden stemmen via Internet of sms. Deze zeven bouwwerken werden uitgeroepen tot de winnaars: het mausoleum Taj Mahal (India), de steden Chichen Itza (Mexico) en Machu Picchu (Peru), het standbeeld Cristo Redentor (Brazilië), de Chinese Muur (China), de rotswoningen in Petra (Jordanië) en het Colosseum (Italië).
Machu Picchu: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderen

Machu Picchu: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderen

Verstopt in het bergachtig landschap nabij Cuzco in Peru staat Machu Picchu wat letterlijk vertaald vanuit het Quechua ‘oude berg’ betekent. Deze 15e-eeuwse Inca-stad werd in de bergwand gebouwd van d…
De Chinese Muur: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderen

De Chinese Muur: Eén van de zeven nieuwe wereldwonderen

De Chinese Muur werd rond 200 v.Chr. gebouwd om aanvallen tegen te houden van volkeren uit het noorden, die China continu aanvielen via de noordelijke grenzen. In het begin waren dit de Hunnen en daar…
Vuurtoren van Alexandrië: Eén van de zeven wereldwonderen

Vuurtoren van Alexandrië: Eén van de zeven wereldwonderen

De Pharos (ook wel vuurtoren) van Alexandrië was vermoedelijk de eerste vuurtoren die werd gebouwd. Het bouwwerk ging niet onopgemerkt voorbij aan reizigers die vanuit het Romeinse en Perzische Rijk n…
De Kolossus van Rhodos: Eén van de zeven wereldwonderen

De Kolossus van Rhodos: Eén van de zeven wereldwonderen

De Kolos van Rodos (beter bekend als Kolossus van Rhodos) is een standbeeld in Rhodos op het gelijknamige eiland, waarvan elk spoor is verdwenen. De kolos zou zijn gebouwd om de overwinning te vieren…
Taj Mahal in India: Eén van de nieuwe zeven wereldwonderen

Taj Mahal in India: Eén van de nieuwe zeven wereldwonderen

Wie aan India denkt, denkt aan de Taj Mahal. De Taj Mahal (letterlijk het paleis van de kroon) is een wit marmeren mausoleum, gelegen in Agra in het noorden van India. Het grafmonument werd in 1632 ge…
Wereldwonder: Hangende tuinen van Babylon

Wereldwonder: Hangende tuinen van Babylon

De hangende tuinen van Babylon worden logischerwijze geassocieerd met de oude stad Babylon. Maar bevonden de tuinen zich wel in die stad? Babylon is vooral beroemd geworden door haar hoge toren die wa…
Wereldwonder: De tempel van Artemis in Efeze

Wereldwonder: De tempel van Artemis in Efeze

In de Griekse stad Efeze stond één van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Het was een grote tempel omringd door een zuilengalerij waarin een groot beeld stond van de godin Artemis. De zoge…
Wereldwonder: Het beeld van Zeus in Olympia

Wereldwonder: Het beeld van Zeus in Olympia

Het had niet veel gescheeld of dit wereldwonder uit de antieke wereld was onthoofd. Een Romeinse keizer uit de eerste eeuw n.Chr. was niet erg te spreken over de goden die de Grieken aanbeden. Hij dro…
Gepubliceerd door Saivo op 22-05-2017, laatst gewijzigd op 01-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katzbach, Pixabay
  • Wereldwonderen, http://www.wereldwonderen.com/Oude_wereldwonderen.html, bezocht op 19-05-2017