Hunebedden in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel
De oudste monumenten van Nederland liggen in Groningen en Drenthe. Deze monumenten zijn de zogeheten hunebedden. Ze werden in de periode 3400-2850 v.Chr. gebouwd door de Westgroep van de Trechterbekercultuur. Ze staan verspreid door de provincies, zowel in bossen, op akkers als in dorpskernen. De meeste hunebedden liggen op de Hondsrug. Aangenomen wordt dat deze megalithische (grote stenen) bouwwerken als grafkelders hebben gediend. Uit archeologische vondsten is gebleken dat de hunebedden ook na de Trechterbekerperiode in gebruik zijn geweest. Nederland telt 54 nog bestaande hunebedden, waarvan er twee in Groningen en 52 in Drenthe liggen.
Hunebedden in Groningen
De hunebedden in Groningen liggen in Noordlaren (G1) en in Delfzijl (G5). Het hunebed in Delfzijl is het enige hunebed waar entree voor betaald moet worden, aangezien het ligt in het Muzeeaquarium Delfzijl. Oorspronkelijk bevond het hunebed zich in Heveskesklooster. Op deze plaats werd een industrieterrein gebouwd, waardoor het hunebed verplaatst moest worden.
Hunebedden in Drenthe
De hunebedden in Drenthe bevinden zich in Anloo, Ballo, Borger, Bronneger, Buinen, Diever, Drouwen, Eext, Emmen, Exloo, Gasteren, Havelte, Loon, Midlaren, Noordlo, Noord-Sleen, Odoorn, Rolde, Schipborg, Schoonoord, Steenbergen, Tynaarlo, Valthe, Westenesch, Westervelde en Zeijen. De nummering van de hunebedden loopt vanaf D1 (de ‘D’ staat voor Drenthe) tot en met D54. Dit is vreemd, omdat er maar 52 hunebedden staan. Het hunebed D33 bij Valthe werd gesloopt nadat de hunebedden een nummer kregen. De stenen van dit hunebed werden verwerkt in een hunebed in Schoonoord. Het hunebed D48 in Emmen is later geschrapt, aangezien het geen hunebed bleek te zijn maar enkel een steen.