Zeven wereldwonderen
De mooiste en meest fascinerende bouwwerken in de wereld werden in het begin van de jaartelling op een lijst gezet. De lijst kreeg een maximumaantal van zeven, omdat het getal zeven een magische en heilige betekenis had. De wereld was immers geschapen in zeven dagen en in de tijd van de klassieke oudheid waren er zeven planeten bekend. De reeks met wereldwonderen stopte dus bij het aantal zeven. Niet iedereen weet dat er maar liefst twee lijsten bestaan met zeven wereldwonderen: De oorspronkelijke lijst 'de zeven wereldwonderen van de antieke wereld’ en de nieuwe lijst 'de zeven klassieke wereldwonderen’.
De zeven wereldwonderen van de antieke wereld
De zeven wereldwonderen van de antieke wereld is een lijst waarop verschillende unieke en imposante bouwwerken staan uit de eerste en tweede eeuw voor Christus. De lijst is een compilatie van verschillende lijsten die werden opgesteld door reizigers. De Kolossus van Rhodos was het enige bouwwerk waarover men unaniem was. Alle bouwwerken bevinden zich in de landen rondom de oostelijke Middellandse Zee, met uitzondering van de hangende tuinen van Babylon in Babylon (Irak). De andere wereldwonderen van de antieke wereld zijn: de piramide van Cheops, de tempel van Artemis in Efeze, het beeld van Zeus in Olympia, het mausoleum van Halicarnassus en de vuurtoren van Alexandrië.
De zeven nieuwe wereldwonderen
Van de oude lijst is alleen de piramide van Cheops is nog overgebleven. Om die reden werd er tussen augustus 2006 tot juli 2007 een nieuwe lijst opgesteld. Een groep deskundigen heeft 77 bouwwerken geselecteerd waaruit mensen over de hele wereld op konden stemmen via Internet of sms. Deze zeven bouwwerken werden uitgeroepen tot de winnaars: het mausoleum Taj Mahal (India), de steden Chichen Itza (Mexico) en Machu Picchu (Peru), het standbeeld Cristo Redentor (Brazilië), de Chinese Muur (China), de rotswoningen in Petra (Jordanië) en het Colosseum (Italië).